Dag van de Lakenvelder

Bezoek onze oer-Nederlandse Lakenvelder op de ‘Dag van de Lakenvelder’

We gaan dit jaar opnieuw deze dag (of beter gezegd “deze dagen”) organiseren en wel op 14 en 15 september. In de afgelopen jaren was dit altijd de eerste zaterdag van september. Door 1 week op te schuiven, kunnen we deze dag combineren met de Nationale Dag van het Levend Erfgoed van de Stichting Zeldzame Huisrassen (SZH). Geef je nu op als je deel wilt nemen en je bedrijf, je koeien en je passie wilt delen met collega’s en andere geïnteresseerden. Meld je aan via info@lekkerlakenvelder.nl

Waarom de Dag van de Lakenvelder?

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de Lakenvelder koe. Maar veel mensen beseffen niet dat dit ras in Nederland al eeuwenlang voorkomt en een perfecte invulling geeft aan het landschap. Het ras is weliswaar zeldzaam, maar gelukkig is er weer een stijgende belangstelling omdat deze ‘Puur-Natuur-koe’ precies past in de hedendaagse thema’s van duurzaamheid en natuur-inclusief.

De zeldzame ‘Levend Erfgoed’-rassen als de Lakenvelder herbergen een schat aan genetische variatie. De grote uitdagingen die op ons af komen, zoals milieukwesties, klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn vragen om een andere manier van landbouw. Er wordt door een groeiende groep natuurbewuste boeren aandacht besteed aan natuur-inclusieve kringlooplandbouw en extensivering van de veeteelt. De eigenschappen van de oorspronkelijke rassen blijken daarbij heel waardevol. Zo is de Lakenvelder een zogenaamde dubbeldoelkoe en daardoor zowel voor vlees als melkproductie inzetbaar. Ook is de Lakenvelderkoe robuust en kan hij prima leven op een sober rantsoen. Ze lopen een groot deel van het jaar buiten in de wei of in natuurgebieden en ook in schaarsere perioden kunnen ze goed uit de voeten.

Genoeg redenen dus om een bezoekje te brengen aan 1 van de onderstaande Lakenvelder houders!

Zij zijn… ons Levend Erfgoed!

Naam:                                                            Adres:                                                                             Opening:

 

Heb je vragen, neem dan gerust contact op de Commissie Erkend Lakenvelder via info@lekkerlakenvelder.nl

Opgave dag van de Lakenvelder voor deelnemende bedrijven

  • Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.