Zeldzaam lekker vlees

Het vlees van Lakenvelder runderen heeft een rijke smaak en mooie structuur, het is echt kwaliteitsvlees. De Lakenvelder loopt veel buiten en heeft een bescheiden rantsoen van vooral gras, dat komt het vlees ten goede.

De internationale organisatie Slow Food liet de Lakenvelder op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse runderras toetreden tot haar ‘Ark van de Smaak’. Hiermee worden waardevolle streekproducten onder de aandacht gebracht om te behouden voor de toekomst. Verschillende proeverijen en tests in het verleden lieten zien dat Lakenvelder Vlees tot het lekkerste van Nederland behoort.

In 2013 werd van verschillende runderrassen een entrecote op exact dezelfde wijze bereid door meester vleeskok Pepijn Schmeink. De jury bestond uit drie culinair journalisten: Felix Wilbrink (de Telegraaf), Jeroen Thijssen (Trouw), Florine Boucher (NRC) en Johan van Uden de beste slager van Nederland 2013. Voor de proeverij hadden zich 21 deelnemers ingeschreven met maar liefst 14 runderrassen, waaronder de bekende vleesrassen als Charolais, Black Angus, Belgische Blauwe, Blonde d’Aquitaine, Limousin, Hereford en zelfs de Wagyu. Nog nooit eerder zijn tijdens een proeverij zoveel rassen qua smaak met elkaar vergeleken.

De Lakenvelder kwam unaniem als het lekkerste rundvlees uit de proeverij en verslaat hiermee de bekende Franse, Ierse, Belgische vleesrassen en zelfs de Japanse Wagyu. Voorzitter Felix Wilbrink van de smaakjury toonde zich verrast door de kwaliteiten van de Lakenvelder en slager Johan van Uden was lyrisch over de smaak van dit prachtige vlees.


Download recepten